Η ΕΛΑΤ στην προσπάθειά της για την δημιουργία χώρων στάθμευσης (camper stop) για τα αυτοκινούμενα, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας στα τέλη Ιουλίου και απέστειλε και επίσημη επιστολή στον Οργανισμό προκειμένου να προωθήσει αυτή τη λύση για την στάθμευση των αυτοκινουμένων. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Το κείμενο της επιστολής:
ΠΡΟΣ
Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας
Χαλκίδα

ΘΕΜΑ : Αξιοποίηση κάρτας εξυπηρέτησης σκαφών από τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα

Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινουμένων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) εκπροσωπεί 300 περίπου μέλη από όλη την Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα της την Θήβα. Το αυτοκινούμενο (camper) είναι ένα σύγχρονο μέσο τουρισμού και περιήγησης, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον και αξιοποιήσιμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα μέλη μας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λεσχών Αυτοκινουμένων γνωστή με τα διακριτικά FICM η οποία έχει μέλη από 10 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, και Πορτογαλία).

Η χώρα μας σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες υστερεί σε χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης των αυτοκινουμένων και η αιτία αυτή επιδρά αρνητικά στην ποιοτική αξιοποίηση του αυτοκινούμενου για τους Έλληνες ιδιοκτήτες και δεν προσελκύει τους αυτοκινούμενους Ευρωπαίους που αριθμούν εκατομμύρια οχήματα αυτής της κατηγορίας.

Η FICM χαρακτηρίζει τον τόπο μας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς εξ αιτίας του υπέροχου φυσικού τοπίου, της ιστορίας, της φιλοξενίας των ανθρώπων, τις υπέροχες θάλασσες και του καταπληκτικού κλίματος ωστόσο επισημαίνει τις αδυναμίες μας που αφορούν πλην των άλλων και την έλλειψη υποδομών για την στάθμευση – διαμονή, την λήψη νερού, ρεύματος και την απόθεση των αποβλήτων (όπως ακριβώς με τα σκάφη).

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν όψει του ότι τον Μάιο του 2016 θα γίνει στη χώρα μας η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση της FICM όπου θα συναντηθούν περίπου 500 αυτοκινούμενα τα οποία θα παραμείνουν πέραν του 20ημέρου για να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία.
Η δημιουργία λοιπόν χώρων στάθμευσης – εξυπηρέτησης των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αυτοκινούμενων συνιστά ανάγκη πρώτης και σημαντικής προτεραιότητας για να προσελκύσουμε τουρίστες αυτής της κατηγορίας ώστε να τονωθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Την 22/7/14 έλαβε χώρα στα γραφεία σας συζήτηση με στελέχη σας ώστε τα Pillar που έχετε εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία και σε αρκετά λιμάνια του Νομού σας για την εξυπηρέτηση των σκαφών να εξυπηρετούν παράλληλα και τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της «έξυπνης» κάρτας των 12 ευρώ.

Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και κατά την διάρκεια των συζητήσεων έγιναν διάφορες προτάσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να αξιοποιηθούν οι χώροι σας και οι υποδομές σας από τα αυτοκινούμενα.

Ειδικότερα η Λέσχη πιστεύει ότι:
1. Η κάρτα των 12 ευρώ μας δίνει λύση για την εξασφάλιση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος
2. Θα μπορούσαν τα αυτοκινούμενά μας να σταθμεύουν πλησίον των Pillar σε χώρους που θα προσδιορίσετε (απαιτείται περίπου χώρος 25 τετραγωνικών μέτρων για κάθε όχημα).
3. Θα πρέπει να τοποθετηθεί ενδεικτική πινακίδα η οποία θα προσδιορίζει την στάθμευση των αυτοκινουμένων.
4. Θα ήταν καλό να γίνει διαγράμμιση των θέσεων στάθμευσης.

Προς διευκόλυνση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων τόσο των μελών μας όσο και των Ευρωπαίων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας η δυνατότητα στάθμευσης και οι ανάλογοι χώροι σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και είμαστε στην διάθεσή σας για πάσης φύσεως πληροφορία.

Με ιδιαίτερη τιμή
Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

Back to top