Ενέργειες

Μετά την συνάντηση της ΕΛΑΤ με τον Δήμαρχο της Καλαμάτας για την δημιουργία camper-sto, στείλαμε την ακόλουθη επιστολή για την προώθηση του θέματος.

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Σταθμού Αυτοκινουμένων Τροχόσπιτων στην Καλαμάτα

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,

Μετά από την συνομιλία που είχαμε στο Γραφείο σας στο Δημαρχείο την 26η Νοεμβρίου αναφορικά με την δημιουργία ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΩΝ (Σ.Ε.Α.Τ.) στον Δήμο σας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα: Δημιουργία camper-stop στην Καλαμάτα

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κος Παναγιώτης Νίκας δέχθηκε χθες το βράδυ 26-11-2014 στο Γραφείο του αντιπροσωπεία της ΕΛΑΤ, για να τον ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία μας στην πόλη και για να συζητήσουμε την δημιουργία camper-stop στην περιοχή. Ο Δήμαρχος αποδέχθηκε την πρότασή μας και ανέφερε πως είναι δυνατόν να δημιουργηθεί camper-stop είτε στο πάρκο του Αλμυρού, είτε στη Δυτική Παραλία, στην περιοχή Δυτικά του Νέδοντα. Σχετικό θέμα θα εισαχθεί προς ψήφιση σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναλυτική πληροφόρηση για την συνάντησή μας με τον Δήμαρχο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας στην διεύθυνση http://www.kalamata.gr/enimerosi/nea/5133-sto-dimarxeio-antiproswpeia-tis-ellinikis-lesxis-autokinoumenwn-troxospitwn.html

Επιστολή που αποστείλαμε στο Υπουργειο Τουρισμού στις 4 Νοεμβρίου για τα προβλήματα στάθμευσης αυτοκινουμένων

ΘΕΜΑ: Στάθμευση αυτοκινουμένων τροχόσπιτων (camper)Στην συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε μαζί σας και σε σχέση με την εφαρμογή του Ν 2160/93 άρθρο 14 παρ. 2, έχει διαπιστωθεί πολλές φορές και σε διάφορες περιπτώσεις ότι όργανα της πολιτείας (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Δασικοί) αντιμετωπίζουν την στάθμευση των αυτοκινουμένων (camper) σε κοινόχρηστους χώρους ως παράνομη και την ελέγχουν ανάλογα.

Η εν λόγω νομοθεσία αναφέρεται ρητά στην απαγόρευση εγκατάστασης σκηνών και στάθμευσης τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους. Συνεπώς ο νόμος αναφέρεται με σαφήνεια στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο και καθορίζει τους συγκεκριμένους χώρους και κάθε κοινόχρηστο χώρο στον οποίο δεν δύναται αυτό να σταθμεύσει.

Η παραπάνω νομοθεσία δεν αφορά και δεν αναφέρεται στο αυτοκινούμενο (camper) το οποίο ως όχημα επιτρέπεται να σταθμεύει όπως όλα τα οχήματα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους ακολουθώντας τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και τις υποδείξεις των ρυθμιστικών πινακίδων. Επισημαίνεται η διάκριση μεταξύ απλής στάθμευσης ενός αυτοκινούμενου (camper) και ενεργειών που προσδιορίζουν το παράνομο κάμπινγκ (άνοιγμα τέντας, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κλπ.) από το συγκεκριμένο όχημα.

Επίσης το αυτοκινούμενο (camper) ως όχημα τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που ισχύουν για κάθε όχημα δεδομένου ότι:
- εκδίδεται γι΄ αυτό άδεια κυκλοφορίας οχήματος από το αρμόδιο Υπουργείο
- καταβάλει ετήσια τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τα κυβικά του
- ασφαλίζεται όπως όλα τα οχήματα
- καταβάλει φόρο πολυτελείας όπως όλα τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα
- ελέγχεται από τα ΚΤΕΟ κατά τακτά χρονικά διαστήματα

Επιπλέον των παραπάνω, όπως γνωρίζετε, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, το αυτοκινούμενο μπορεί να σταθμεύει στους κοινόχρηστους χώρους, όπως όλα τα οχήματα, σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τις υποδείξεις των ενδεικτικών πινακίδων.

Η Λέσχη μας είναι αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Λεσχών Αυτοκινουμένων FICM για ενοχλήσεις, συστάσεις και παρατηρήσεις που δέχονται Ευρωπαϊκά αυτοκινούμενα από όργανα της Ελληνικής πολιτείας για δήθεν παράνομη στάθμευση σε κοινόχρηστους χώρους.

Γι΄αυτούς τους λόγους, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να εκδοθούν ανάλογες οδηγίες προς τα διάφορα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας ώστε να μην αντιμετωπίζουν τα αυτοκινούμενα ως ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, τονίζοντας ότι η προαναφερθείσα νομοθεσία δεν αφορά στα συγκεκριμένα οχήματα.

Ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη συνεργασία και την κατανόησή σας.

Στα πλαίσια των ενεργειών που κάνει η Λέσχη με σκοπό την στάθμευση των αυτοκινουμένων σε λιμάνια της Εύβοιας, και σε συνέχεια των προσπαθειών αυτών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Οργανισμός Λιμένων Εύβοιας (ΟΛΝΕ) προετοιμάζει την χωροθέτηση χώρων στάθμευσης για αυτοκινούμενα σε πέντε λιμάνια της Εύβοιας (Χαλκίδας, Καρύστου, Μαρμαρίου, Κύμης και Αιδηψού).

Με αυτή την διαδικασία θα προσδιοριστούν συγκεκριμένοι χώροι στα πέντε λιμάνια, οι οποίοι στη συνέχεια θα διαγραμμισθούν και με την κατάλληλη σήμανση θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την στάθμευση των αυτοκινουμένων.

Η ενέργεια αυτή είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί.

Επισημαίνουμε ότι οι χώροι αυτοί θα μπορούν για μικρό χρηματικό ποσό να χρησιμοποιούνται από τα μέλη μας, και όχι μόνο, και παράλληλα με την ανάλογη κάρτα (έξυπνη κάρτα) του ΟΛΝΕ θα είναι δυνατόν να προμηθευόμαστε νερό και να συνδεόμαστε με την εγκατάσταση που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Πέρα από τα παραπάνω οι χώροι θα είναι ασφαλείς διότι θα επιτηρούνται από φύλακες κι από την λειτουργία ειδικής κάμερας.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τα μέλη μας θα μπορούν να κάνουν τον γύρο της Εύβοιας για να γνωρίσουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του καταπληκτικού αυτού νησιού, ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα έχουν στην διάθεσή τους εξασφαλισμένο άνετο και ασφαλή χώρο παραμονής και διανυκτέρευσης.

Η ΕΛΑΤ στην προσπάθειά της για την δημιουργία χώρων στάθμευσης (camper stop) για τα αυτοκινούμενα, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας στα τέλη Ιουλίου και απέστειλε και επίσημη επιστολή στον Οργανισμό προκειμένου να προωθήσει αυτή τη λύση για την στάθμευση των αυτοκινουμένων. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Το κείμενο της επιστολής:
ΠΡΟΣ
Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας
Χαλκίδα

ΘΕΜΑ : Αξιοποίηση κάρτας εξυπηρέτησης σκαφών από τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα

Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινουμένων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) εκπροσωπεί 300 περίπου μέλη από όλη την Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα της την Θήβα. Το αυτοκινούμενο (camper) είναι ένα σύγχρονο μέσο τουρισμού και περιήγησης, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον και αξιοποιήσιμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την δημιουργία camper-stop

Με την τελευταία συνάντηση στην Ολυμπιακή Ακτή ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες της Λέσχης για το Α' Εξάμηνο του 2014.
Όπως όλοι γνωρίζουμε πέρα από την συνάντηση του Ιανουαρίου στη ΘΗΒΑ όπου έγινε η Γενική Συνέλευση ακολούθησαν οι παρακάτω συναντήσεις:
-- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.
-- ΑΡΒΑΝΙΤΣΑΣ ΕΛΙΚΩΝΑ
-- ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
-- ΣΤΟΜΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
-- ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Πριν γίνουν όλες οι συγκεντρώσεις μας, στέλναμε ενημερωτική επιστολή προς τους Δήμους για τον χρόνο και την τοποθεσία στάθμευσης, καθώς επίσης και γενική ενημέρωση για το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε σε όλη την διάρκεια της διαμονής μας.

Διαβάστε περισσότερα: Απολογισμός 1ου εξαμήνου
Back to top