Η εκδρομή που διοργάνωσε η Λέσχη μας για την Αποκριά στην Ηρωική Πόλη Νάουσας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επισκεφθούμε μια ζωντανή και φιλόξενη πόλη! Η περίοδος του καρναβαλιού στη Νάουσα, είναι γεμάτη με εκδηλώσεις με παραδοσιακό αλλά και καρναβαλικό χαρακτήρα σε κάθε γωνιά της πόλης που δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Το πρωί του Σάββατου (25/2) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» μια εξαιρετική παρουσίαση του κ. Γιώργου Μάλλιου (Δρ Κλασσικής Αρχαιολογίας & διπλωματούχος ξεναγός) της Ιστορίας της πόλης της Νάουσας, αλλά κυρίως του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» που αποτελεί το επίκεντρο της Αποκριάς στην πόλη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό δρώμενο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα «καρναβάλια».
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την μόνιμη έκθεση «Ιστορίας Νήματα. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα» στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς – ΕΡΙΑ.
Το υπόλοιπο της ημέρας ακολουθήσαμε τη μεγάλη γιορτή στο κέντρο της Νάουσας, στις πλατείες και στους δρόμους της. Ως «Μία πόλη, μια γιορτή» αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα της αποκριάς αυτή η κατάσταση, καθώς πολλά καταστήματα έχουν ζωντανή παραδοσιακή μουσική, δηλαδή νταούλια και ζουρνά ή «χάλκινα», που συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για κέφι, χορό και διασκέδαση! Το βράδυ του Σαββάτου έκλεισε με φαγητό και χορό σε εξοχικό κέντρο, στο ειδυλλιακό περιβάλλον του άλσους του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της Κυριακής παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον και συγκίνηση το ντύσιμο των χορευτών στο πλαίσιο του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες», ενώ πριν το μεσημέρι συγκεντρωθήκαμε γύρω από το ρολόι στο Δημαρχείο για να δούμε την εξέλιξη του δρώμενου που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι χορευτές έφτασαν στην πλατεία Αλωνίων, έβγαλαν την χαρακτηριστική τους μάσκα και συνέχισαν να προχωρούν τραγουδώντας μέσα στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, για να φτάσουν τελικά στην πλατεία Διοικητηρίου (στα «Καμένα»). Το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, με σύμμαχο τον καλό καιρό, απολαύσαμε τα σαρακοστιανά μας σε κοινό τραπέζι που στήσαμε στον χώρο της στάθμευσης των αυτοκινούμενών μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το μέλος της Λέσχης μας Βασίλη Σεργουνιώτη που με τις ενέργειές του συνέβαλε στον σχεδιασμό και την επιτυχημένη έκβαση της εκδρομής. Τέλος σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Η.Π Νάουσας κ. Ν. Καρανικόλα, και τους Χωρικούς Αντιδημάρχους, ο κ. Σεργουνιώτης εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων των μελών της Λέσχης μας που παρευρέθηκαν, για την άψογη φιλοξενία, την θετική ανταπόκριση των κατοίκων και την ευκαιρία που μας δόθηκε να παρακολουθήσουμε ένα ιστορικό, μοναδικό και συγκινητικό δρώμενο.
Ο Δήμαρχος με τη σειρά του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς ευχαριστούμε.... να μας ξανάρθετε του χρόνου... θα 'ναι ακόμα καλύτερα!»
Και του χρόνου λοιπόν!
Καλή αντάμωση στην επόμενη εξόρμησή μας!

Για το Δ.Σ. της ΕΛΑΤ

Back to top